? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "Save Template" CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Rabu, 10 Jun 2009

UMAT YANG LEMAH DAN SENTIASA BERDOSA..

‘UMAT YANG LEMAH DAN SENTIASA BERDOSA ‘


Selesai Allah menciptakan Jibril a.s dengan bentuk yang cantik dan Allah menciptakan pula baginya 200 sayap yang panjang. Sayap itu antara timur dan barat.
Selepas itu Jibril a.s memandang dirinya sendiri dan berkata :
“wahai Tuhanku, adakah Engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripadaku?”
Lalu Allah berfirman yang bermaksud :
“Tidak”
Kemudian Jibril a.s berdiri dan bersolat dua rakaat kerana syukur kepada Allah dan setiap rakaat itu tempohnya 20,000 tahun.

Selepas Jibril a.s solat, Allah berfirman yang bermaksud :
“Wahai Jibril, kamu sudah menyembah Aku dengan ibadat yang bersungguh-sungguh dan jika tidak ada seorang pun yang menyembahKu seperti ibadatmu, akan tetapi akhir zaman nanti akan ada seorang Nabi yang mulia yang paling Aku cintai, namanya Muhammad.
Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa.
Sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kekurangan, fikiran mereka melayang dan dosa mereka pun besar juga.

Maka, demi kemulianKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu lebih aku sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedang kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu

Kemudian Jibril a.s berkata :
“ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan?”

Lalu Allah Berfirman yang bermaksud :
“Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma’wa sebagai tempat tinggal.”

Sesungguhnya Allah menyembunyikan enam perkara :
-Allah menyembunyikan redaNya dalam taat
-Allah menyembunyikan murkaNya dalam maksiat
-Allah menyembunyikan namaNya yang Maha Agung di dalam al-Quran
-Allah menyembunyikan lailatul Qadar di dalam Ramadhan
-Allah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (lima waktu)
-Allah menyembunyikan (tarikh berlaku ) hari Qiamat di dalam semua hari

CUTIKU BERMULA...

5/05/09

AIN
Melayan si Pia @ Aiman panggil Ain.Mula-mula takut-takut, huhuhu.Senang nak psiko budak kecik nih. Last-last ok jek.jalannnn..Ibunya dah kate dengan Che De nye takpa jer, takde nangis-nangis. Alalalaa, comelnyer..GUna ubat pengasih..hehehehe.kan dah senyum pun,  Awalnya dia jual mahal, takpe buat tak layan..hihihi.OOOooo, tak kenal Che De yer..hehehehehe..


ATEH
Oooo..Anak sedaraku yang nakal-nakal ini membela hamster
berwarna putih. Comel plak namanya ‘Ateh’..Perkataan pelat dari Putih.tak pepasal jari Ain digigit.Menangis dia Ateh dia sendiri menggigit jari kecilnya. Hehehehe. Jari kecil sangat, barangkali Ateh ingat lobak merah kut. Hihihi Adeh! Cek pun kena gigit jugak bila try nak pegang dia. Berdarah jari.huhuhu
Dua tiga hari duk umah kakak, ayah pun datang ambil. Sampai umah terus siap-siap pergi ke ladang.

Akulah anak peneroka.

'Syok tidur tiba-tiba BASAH????'

04/05/09
“Sedang syok tidur tiba-tiba BASAH??? Alamak…”
__Pagi__
Aku bersiap ke H.Putra di itu menemani roomateku, Fath. Tiba di sana agak lewat kerana menemani adikku itu membeli tiket untukku terlebih dahulu di Pudu. Kemudian kami menysuri tepian jalan menuju ke M.jamek. kesian dia tak pernah berjalan sjauh ini.huhuhu.
Tiket jam 11.00 malam. Hmm, sempat laa aku bersiap-siap dan berehat-rehat terlebih dahulu waktu petang. Tidak terkejar-kejar. Baru semalam kakakku bertanya, dan hari ini, mala mini akakn kutamatkan kemarau pertanyaan itu yang sering menyuruhku pulang. Wiwiwiwi…
Malam
Bertolak awal selepas maghrib. Biar aku menunggu, jangan bus yang menngguku (tapi mane ade hbus sanggup tunggu, hahahaha, lambat-lambat kena tinggal laa). Aku berkongsi rasa bimbang seperti ayah, apabila tiba sahaja saatnya untuk menaiki bus, mesti bertolak seawal yang mungkin.
Setibanya di sana, kutinggal kan beg pakaianku diluar ruang menunggu. Keselmatan yang lebih terjamin di sini berbanding di puduraya kurang membimbangkan aku. Langkah kuatur ke surau stesn untuk menanti isya’ yg beberapa minit lagi menjelang. Sesusai solat kukembali ke ruang menunggu dan tidak kusangka terjumpa pula dengan adik2 PAKK, Ain dan kawan-kawannya. Ada juga teman berborak. Bila mereka bertolak sunyi kembali meenembusi diri. Aku kembali menjadi pemerhatis etia pada gelagat-gelagat manusia kota yang beraneka ini. Akhirnya seorang hamba yang peramah telah menegurku dan berkkongsi ceritanya. Seorang pelajar yang sudah mnejengah usia dewasa matang dan layak bergelar ayah sedang mengambil master di UNITAR.sangat terrer dalam bidang computer ;ebih-lebih lagi dalam data base. Pakar teknologi mendengarcelotehnya yang berhadapan dengan karenah pensyarahnya yag sanagt cerewet..huhuhu..
BERTOLAK
Tepat jam 11 malam bertolak.Riuh sekejap dalam bus. Y??? Owhh..budak perempuan taknak duduk dengan seat lelaki. Yer la tiba-tiba terpaksa tukar bus agaknya dan tak dapat single seat tapi dapat double seat.huhuhu..Akhirnya dia duduk disebelahku. Aku hanay tersenyum mendnegar omelannya. Ekon sudah kututup tapi sejuknya masih terasa. Beginilah kalau naik bus, asyik berperang dengan kesjukkan yang tak dapat kutahan. Hasilnya esok aku pasti demam. Hohoho..Jacket tebal ini tak mampu menhaan kesjukkan yang melanda diriku. Tiba-tiba terjaga dari tidur iringku. Basah? Ya Allah hujan lebat rupanya kat luar sana. Mencurah-curah. Basah sedikit tempat dudukku apabila air masuk melalui tingkap. Macamane boleh bocor pulak. Hujan lebat sangat kutt..huhunasib baik tuala disimpan dalam beg tanagan. Boleh la wat lapik n lap tempat basah.huhuhu. Mcama ada seseorang menyandar dibelakangku. Dari mengiring kucuba berpaling ke belakang..ohhh..orang sebelah upanya. Nasib baik dia perempuan, kalo lelaki ntah nak buat camna la suka-suki landing kepala tidoq kat belakang cek. Huhuhu. Tidur mati agaknya dia sampai tak sedar aku mneukarb posisi menegak. Akhirnya bahuku palk menampung kepalanya. Pasrah jer la.sian plak, letih gamaknya.huhuhu. halalkan jerk laa..hahahaha.mudah-mudahan lena dia dlam iman 
TIBA
4.15 am tiba dip aka. Hujan masih lebat, desiran angin sejuk cukup mendinginkan. Angin pantai nie, hmmm..Awal plak sampai, selalunya sempat Subuh berlari dulu. Kupinta pak cik bus berentikan aku di hadapan balai Polis. Sempat pak cik buat lawak “buat apa nak pergi balai polis. Balai polis tak bukak pagi-pagi nie....” hahahahah..Tergelak aku dibuatnya, ubat mengantuk..huhuhu


“mekasih pak cik” pantas kugelek dan tarik beg ku masuk ke bus stop baru itu. Huii..memang sejuk sangat nie. Tempias hujan pun sudah mampu membasahkan sedikit demi sedikit baju sejukku ini. Kesjukan di stesen bus sementara mennggu kakak dan adikku membawa payung. Hujan mulai renyai-renayai. rumahku syurgaku...
“Terengganu, AKU PULANG LAGI..”

WANGING AROUND...

Hari ini kurang sihat. Badan terasa agak letih dan panas. Petang kuterima pangilan dari adikku Aish untuk berjogging ke tasik yang sering kami kunjungi. Selalu pergi waktu pagi. Tidak mahu menghampakan, boleh juga kubersiar-siar menukar angin. Kebosanan terkurung di rumah terasa amat. Husna turut kuajak untuk tidak mensia-siakan kerusi kereta yang kosong. Ingatkan. Cik Ummu dan Cik Mar ikut serta tetapi masing ada agenda masing-masing. Pemandu dan bodyguard kami semestilah adikku si Redha..hahaha..Terima kasih kerana sering menjadi driver dan bodyguard terhormat untuk kekanda and the gang.(n_n)
Selalunya kami ke sini waktu pagi untuk berjongging.( Sambil-sambil main buaian kat taman mainan kanak-kanak nie, hehehe) Masih kuingat lagi, bangun awal pagi untuk memasak nasi lemak lauk ayam tumis. Dan nasi lemakku terlupa perencah garamnya. Hahaha. Tetapi menambah juga adikku yang kuat makan si Aiman. Selepas jogging makan nasi lemak. Bgus sungguh .hahaha. Hilang 1kg tambah plak 2kg.huhuhu
Dan hari ini, kerana kukurang sihat, kasut jogging ditukar kepada sandle biasa sahaja, hanya bertshirt dan berseluar track. Dan adikku juga sama, Jogging bertukar kepada wanging around. Boleh hirup udara segar di taman daripada terperuk di rumah, bertambah tak sihat jadinya.
Jalan-jalan juga, solat didahulukan pertama. Sempat bersolat awal maghrib di Masjid Negara yang berdekatan.Masyaallah, sungguh cantik dan luas. Selama ini sekadar lalu dan melihat dari jauh sahaja. Terima kasih atas kesempatan ini ya Allah, mengizinkan aku mengunjungi rumahMu yang cantik..
Dan penamatnya mestilah makan malam, satay dan makan berhidang dan berjemaah.
InsyaAllah bersinggah lagi di T.Perdana bersama sahabat-sahabat selepas ini. .

Singgah di Tasik...
28.04.2009/TAMANTASIKPERDANA.KL.