? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "Save Template" CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Sabtu, 25 April 2009

IPOH MARI ,AYAT-AYAT CINTA…& KERANA SAYANG KUTURUTKAN…

'Jumaat17hb042009'
Alhamdulillah, kelas yang mendebarkan ini akhirnya tamat jua gantinya. 12.30terpacak di stesen Pudu untuk ke Ipoh. 4.30 petang tiba jua di Ipoh. Dahulukan solat dan jamak. Abang ipar ambil, singgah sebentar membeli makanan petang dan terus ke wad Bersalin, Hospital Besar Ipoh, Perak. Alhamdulillah, kak ja kembali sihat. Cuma babynya tidak mahu bergerak. Nakal benar dia ya. Hm…Tak suka tinggal di hospital seperti ayahnya barangkali.hihihi Tahu-tahu sahaja ya baby nie..Puas doctor mahu memdengar denyutan jantungnya, asyik berpusing-pusing di dalam kantungnya.
Sarat pun pi pantai ya..huhuhu..tak ajak Pon...

Saat-saat bahagia tika di hari perkahwinan di rumah abang ipar...
‘BABY LELAKI’
Tak semena-mena doktot terlepas cakap..’Baby lelaki..’ padahal kakakku sudah berpesan dan tidak mahu doctor membritahunya, Biarlah menjadi satu kejutan. Tapi…huhuhu..Dah ter'tahu'.ketawa aku mendengar ceritanya..haha..Suprise untuk maa di rumah. Asyik benar maa mengulang-ngulang keyakinannya bahawa cucunya kali ini adalah lelaki. Juga yakin benar maa bahwa cucunya akan melihat dunia ini pada hari Selasa nanti. Tersenyum aku. Maa sudah melahirkan 16 orang dari rahimnya, tak mustahil kalau telahannya betul, pengalaman menambah pengetahuan. Segunung kasih dan selaut sayang yang tak bertepian untuk maa yang disayangi.
Abang ipar mula bercakap dengan babynya untuk meransang otaknya bergerak. Kakakku menyuruhnya membaca surah tapi baby tetap diam dank eras di dalam rahimnya. Last-last abang iparku mmebuka sahaja teleponnya dan memasang asma’ Allah lalu diletakkan di atas perut kakakku. Terlupe aku. Aku juga ada menyimpan ayat-ayat cinta yang dilagukan oleh seorang syeikh Arab.

‘AYAT-AYAT CINTA…’

Aku mula mem’bluetooth’kan ayat-ayat cinta itu ke dalam telefonnya. Tapi baru beberapa surah kecil, sudah penuh memorynya.huhuhu..Akhirnya kupasang sahaja ayat-ayat cinta itu dan kuletakkn di atas perut kakakku. Sempat kakakku memuji bacaan yang sangat merdu itu. Mestilah merdu, qari dari arab tapi lupe namanya. Syeikh al-ghamidi? Mungkin ker..hihi, lupe sudaa…
Beberapa minit kemudian, perut mula melembut semula. Baby sudah mula bergerak dan tidak lagi berdiam diri. Barangkali bacaan surah yang merdu ini lagi best dari suara ayahnya..hehehe..Kata kak ja, biar dia dengar orang mengaji nanti biar cepat pandai mengaji. Menggunung tinggi harapannya melihat anak yang bakal dilahirkan pandai mengaji. Berlainan benar dengan hasrat ayahnya yang mahu melihat anaknya pandai berbahasa Ingeris dan bermain bola.huhuhu..Orang lelaki..begitulah..bola juga yang diharapkannya..ishk..ishk..hihihi

‘KERANA SAYANG KUTURUTKAN…’
MALAM-kuteman adikku yang nakal ke Jusco berdekatan untuk mebeli sepasang seluar slack hitam. Mencari sepasang sahaja, tapi satu gedung JUSCO tak dijumpe. Penat melangkah ke Tesco pula barulah bertemu akhirnya. Aku jugak yang penat, penat menaikim bus pun belum hilang lagi, rasa mahu tercabut sahaja lutut ini.
Sebelum tidur, menjahit seluarnya yang agak labuh. Dia sudah tergolek di tepi..hmm..nakal sungguh..dideranya aku ini…Sabor jer la..'kerana sayang kuturutkan…'

SALAMIMTIHANBUATMUTEMANTEMAN..(n_n)

SALAM IMTIHAN TEMAN

‘Usah Ditanya…’

Sering kali aku mengundang cemburu di kalangan teman-teman. Setiap semester habis awal exam. (Dah mulanya awal, habis awallah..) Lalu, an untuk kali terakhir semester ini a pul hanya satu paper sahaja.(objektif pula tue, sape tak cemburu, hehehe)Selalu bila ditanya bila aku akan mula exam, kujawab mudah sahaja “usah ditanya..”hehehe. Tapi kalau ditanya juga, terpaksalah berterus terang. Yer tak? Huhuhu
'Pasti terutama...'
Terutama pastilah untuk yang tersayang adinda-adindaku yang kini bergelut di UiTM shah Alam, dan UiTM jengka, Pahang..moga najah sokmo..kasihku mengiringi doaku dan doamu untuk sama-sama berjaya dalam pelajaran masing-masing...(n_n)

‘Istimewa untuk adik-adik di kolej…’

Saban tahun aku tidak pernah surut untuk memberi kata-kata semangat dan doa sebelum menjelang imtihan buat sahabat-sahabat di kolej. Memandangkan tahun ini aku mengambil sikap ‘rehat mesej’ lalu jarang sekali mesej melangkau ke sana kecuali hal-hal terpenting dan teristimewa sahaja. Di kesempatan ini, aku mengirimkan secebis doa untuk mereka :

Buat adinda-adinda putriku, deq ayu dan mariam yang sungguh busy,deq dayah yang sering memelukku erat tiap kali bertemu, deq fizah yang makin bertambah asigmentnyer, deq jannah yang busy tido, deq mashi yang sepi ke mana membawa diri, adeq-adeq fak bahasa arab,deq hanis yang comel..(maafkan kanda sayang, atas hajat yang tak kesampaian), Deq Iffah, deq syakila, deq kinah (mekasih sayang untuk semangat dan sokongan untuk kanda tika kanda kegundahan),Deq manja yang sedang hangat bercinta (jaga diri hiasi peribadi) deq aishah juga (mekasih atas segala perihatinan pada diri kanda yang hina ini),Cik mar n Cik Ummu yang baik ati, tak lupe pada adeq-adieq PAKK (jenuh nak sebut, ramai sangat cikgu-cikgu..hehehe), adeq Saie yang suke berjaga malam menggantikan keluang man, adeq Ice, adeq Ras,sahabat-sahabat yang merantau keluar dari 4th, deq Bah comel, radhiah yang sudah lama tak berjumpa, Deq Niza yang comel (senyum selalu mek wehh, baru comel..) deq Imah n Deq dayang..

Juga tidak dilupa pada adinda-adinda putra, pendi kalai ,aristoBlonc,JycREDH, Hikam the Zikr, aiman tak kesah, Dan buat yang jauh di mata..menimba ilmu di tanah madinah, AdeQ Dauzs, dan tak lupa pada adEQ kecikkku, adeQ fadzly di bumi Surabaya yang gigih bermalam bersama tulang belulang demi status seorang doctor, (hehehe)

‘Juga yang disini…’

Juga yang disini, kepada teman-teman serumah, Husna, Peace, n Fat. Tak dilupakan sahabat-sahabat kem ASA yang mana akan menduduki peperiksaan akhir semester ini (ramai nak sebut..hihihi), sahabat-sahabat Kem dari Kedah.. adik ina, Adik Ilah dan adik Tikah yang comel dan nakal, M.Noor, nac UPC,hayazi, n apis..

Tak terlupa pada adinda yang nakal di UUM..moga najah sokmo deh...(n_n)



‘Ya Allah,

Tuhan yang Maha Mengetahui segala-galanya,

Engkaulah Tuhan yang Maha Pemurah dan Maha ..

Aku memohon kepadaMu,

Engkau Tetapkanlah hati dan iman kami kepada-Mu,

Kau terangilah hati kami dan tenangkanlah fikiran kami

agar kami dapat belajar

dan memahami segala ilmu

dan matapelajaran yang kami ambil semester ini.

Kau berilah kesihatan badan kami

dan otak kami dan

Kau berilah jalan yang mudah bagi kami

supaya lulus dalam peperiksaan kali ini..

Amin, ya Rabbal A’lamin..”